تئوری انتخاب دکتر ویلیام گلسر بر این اصل استوار است که تمامی انسانها بهسبب وجود پنج نیاز ژنتیک: بقا، عشق و احساس تعلق خاطر، قدرت، آزادی و تفریح، برانگیخته میشوند.
دکتر ویلیام گلسر روانپزشک نامدار معاصر با ارائهی «تئوری نوین انتخاب» در عرصهی علوم رفتاری به «چرایی» و «چگونگی» انجام رفتار افراد پاسخ داده است.
تئوری انتخاب توضیح میدهد که موجودات زنده چرا و چگونه رفتار میکنند.
اساس «تئوری انتخاب» بر این اصل استوار است که تمامی انسانها به سبب وجود پنج نیاز ژنتیک: بقا، عشق و احساس تعلق خاطر، قدرت، آزادی و تفریح، برانگیخته میشوند.
گلسر در این کتاب توضیح میدهد که اگر ما رفتارهای مؤثر و مسئولانهای انتخاب کنیم، یعنی یاد بگیریم هم نیازهای خود را بهخوبی برآورده کنیم و هم مانع برآوردن نیازهای دیگران نشویم؛ خشنود، کامیاب، شاداب و باطراوت خواهیم بود و همواره زندگی را به دلخواه خودمان به پیش خواهیم برد.
بخشی از کتاب
1. تنها کسی که رفتارش را میتوانیم کنترل کنیم خود ما هستیم.
2. تنها چیزی که میتوانیم به فرد دیگری بدهیم اطلاعات است.
3. تمام مشکلات دامنهدار و پایدار روانشناختی از مشکلات ارتباطی نشأت میگیرد.
4. وجود این رابطۀ مشکلدار، همواره بخشی از زندگی کنونی ماست.
5. آنچه در گذشته بر ما رفته است، بر شرایط کنونی ما اثری شگرف و غیرقابلانکار دارد. اما ما میتوانیم نیازهای بنیادین خود را بطور مناسبی ارضاء نموده و برای ارضای آنها در آینده طرح و برنامهریزی انجام دهیم.
6. هریک از ما یک جهان کیفی ( دنیای مطلوب ) خاص خود را در ذهن خویش دارد.
7. تمام آنچه از ما سرمیزند فقط یک رفتار است.
8. تمام رفتارهای ما از یک کلیت برخوردار است که از چهار مؤلفه تشکیل شده است شامل: فکر، احساس، فیزیولوژی و عمل
9. تمام رفتار کلی ما انتخابشده است. ما بر عناصر و مؤلفههای فکر و عمل به صورت مستقیم کنترل داریم و بر بخش احساس و فیزیولوژی (احساسات جسمانی) به صورت غیر مستقیم، از طریق آنکه چگونه فکر یا عملی را انتخاب میکنیم، کنترل داریم.
10. تمام رفتار کلیهای ما بهوسیله فعل یا اسم خاصی نامگذاری شده است و قابل شناساییاند مثلا افسردگی (اسم)، افسردگیکردن(فعل) یا ترس(اسم)، ترسیدن فعل.